Infiintarea unei firme de transport.

Transportul de marfa sau de obiecte este efectuat de o firma de transport in baza unui contract intre expeditor, transportator si destinatarul ca parte terta. Daca vrei sa infiintezi o firma de transport este util sa cunosti pasii care trebuie facuti pentru acest lucru. Astfel ca, in primul rand trebuie sa inregistrezi la Oficiul National al registrului Comertului. Dupa care, trebuie sa asiguri inamtricularea autovehiculelor in Romania, iar ulterior trebuie sa obtii autorizatia de la Autoritatea Rutiera Romana (ARRR). De asemenea, trebuie sa obtii si licenta de trasnport si copiile conforme cu aceasta, in functie de cate autovehicule preconizezi ca vei utiliza.

De asemenea, o prima conditie pentru activitatea de transport pentru o firma o reprezinta faptul ca obiectul principal de activitate al firmei de transport trebuie sa fie COD CAEN 4941 – Transporturi rutiere de marfuri.

Pentru a inamtricula autovehiculul in Romania, indiferent ca vorbim de trasnport marfa sau trasnprot persoane, trebuie urmati anumiti pasi: este necesara obtinerea omologarii individuale de la Registrul Auto Roman (RAR), urmata de inmatricularea vehiculului la Directia Regim Permise de conducere si Inamtriculare Vehicule, si trebuie sa platiti o taxa de poluare, daca autovehiculul este inamtriculat pentru prima data in Romania, la Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Trebuie de asemenea sa stii care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru eliberarea licentei de transport marfa. O prima conditie o reprezinta onorabilitatea ceea ce inseamna ca administratorul firmei nu a fost condamnat pentru o infractiune grava. Cea de-a doua conditie o reprezinta capacitatea financiara presupune faptul ca firma dispune de 9000 de euro pentru primula autovehicul rutier si de 5000 euro pentru urmatoarele autovehicule. Competenta profesionala reprezinta cea de-a treia conditie prin care administratorul este obligat sa detina un certificat de pregatire profesionala care a fost eliberat de o autoritatea competenta.

In urma indeplinirii acestor conditii, Autoritatea Rutiera Romana va elibera licenta in termen de 30 de zile.

Actele necesare pentru infiintarea unei firme de transport rutier de marfa sunt urmatoarele: copia actului de identitate, copia actului de proprietate pentru spatiul unde va fi stabilit sediu social si cateva variante pentru denumirea firmei.

Daca ai indeplinit conditiile si ai urmat pasii de mai sus, este necesar sa achizitionezi o ștampila, sa deschizi un cont bancar si sa achizitionezi autovehiculele cu care iti vei demara activitatea. Daca aceste lucruri au fost indeplinite, poti incepe deja sa demarezi procedura de obtinere a licentei de transport, ceea ce va presupune 30 de zile de asteptare.

Un alt lucru important de stiut este faptul ca trebuie platite anumite taxe si este necesar un buget alocat special pentru acest lucru. La Oficiul National de Registru al Comertului se percepe o taxa de aproximativ 550 lei pentru infiintarea firmei. La aceasta taxa se mai adauga o alta taxa de aproximativ 72 de lei pentru rezervarea denumirii. Aceste taxe nu sunt suficiente si astfel trebuie depus un capital social de minim 200 lei. De asemenea, trebuie achitata o taxa de aproximativ 50-60 lei pentru Declaratia pe propria raspundere si specimenul de semnatura.

Notam faptul ca exista si firme de consultata care te pot ajuta in stabilirea procedurii de obtinerea a autorizatiilor necesare pentru a construi o firma de transport, dar care se poate ocupa si personal de depunerea dosarului.

Astfel, pentru infiintarea unei firme de transport este necesar sa indepliniti anumite conditii, dar sa si aveti un capital alocat acestui lucru.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s